Wednesday, September 14, 2011

Kuih ciki nostalgia lama



Kuih ciki?? Kuih apa tu? mungkin sebahagian, atau mungkin juga ramai yang tidak mengenalinya. Ya, kuih ciki. Bukan kuih koci ok, bukan juga sagun.

Kuih ciki baru je petang tadi aku beli ketika aku berjalan-jalan di sebuah pasaraya iaitu pasaraya Pantai Timur Pengkalan Chepa Kota Bharu Kelantan. Ketika sedang mencari makanan ringan aku ternampak sesuatu yang amat mengamit nostalgia lama diriku. Disebabkan teringat nostalgia zaman silam tu lah aku beli sebungkus.

Dahulu ketika di zaman kanak-kanak, inilah antara makanan yang time tu aku rasa sedap.
Kuih ciki ni berwarna putih sebab itulah dalam bahasa inggerisnya dipanggil "Snow Cake". Kemudian dibaluti dengan kertas berwarna Pink. Memang ringkas bungkusannya, tapi tak kisah lah, janji halal dan kuih ni tak pandai masuk angin.

Antara ramuan kuih ciki adalah seperti berikut:
Tepung pulut, Gula, ekstrak malt, dan Glukos.

Rasanya tak perlulah terangkan panjang sangat, tapi mungkin ada juga pembaca yang mungkin akan teringat kuih ciki ni ketika zaman kanak-kanak seperti aku.

8 comments:

Kaio said...

rindu sial natang ni. hahaha

www.kaio.my

Sha said...

1st tme dgr..hehe

sdp ke?? ape rs?

caliph shuriken said...

kali pertama tgk mcm biskut snap tu ^^

✿❤Pn Niza❤✿ said...

suka gila snek ni masa kecik2, susah nak cari lg dah mcm nih, penah bli skali tahun lepas tp x ingat kat ner.. huhu

CintaKhadijah said...

tetibe tingin je nk mkn..cRI la pasni..;p

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

choki dah lame tak makan nie .

choki baru taw nama dia . hahaha .

-Incek Fik- said...

Tengok kuih ciki ni, teringat dengan kuih putu yang pembalut dia sama kaler macam pembalut kuih ciki tu. Kaler pink.

Sekarang ni macam susah dah nak jumpa kuih putu tu lagik...

Anonymous said...

slalu beli kat bukit jelutong, shah alam. tgh mkn 1 ni ^^

Post a Comment