Monday, October 3, 2011

Cara aku dapatkan traffik up


Kali ni aku nak kongsi sikit pengalaman muda aku ni untuk dapatkan traffik. Aku menulis bukan sebab blog aku ni up traffik sempai beribu-ribu. Akupun bukan bagus sangat. Mungkin aku tak layak tulis benda ni, tapi aku sekadar berkongsi pengalaman.

Biasanya kita berblogwalking untuk dapatkan trafik, ye la seperti kita tau kalau kita aktif berblogwalking, then tulis kat shoutmix tu mesti dapat 2 pengunjung blog kita balik.(2 penggunjung tu berdasarkan kajian aku ye. 30 blog pasti dapat purata 65 visitor). Tapi masalahnya, sanggup ke kita lakukan tabiat tu selama berbulan-bulan lamanya? pastinya tidak! kita pun banyak kerja lain nak buat, ye tak?

Aku pernah buat pemerhatian tanpa berblogwalking selama 1 minggu dan mendapati bahawa penggunjung purata harian jatuh mendadak sehingga 2 pengunjung sehari.. wuuuu rugi tu...
then aku pun minta la nasihat rakan blogger aku yang boleh dikatakan visitor dia 1500-2000 sehari. Dia cakap kat aku," kau mesti blogwalking & ramah dengan blogger lain.. jangan lupa komen entri orang, update post,bla,bla,bla......trus membebel" mungkin ada betulnya. ye la kalau tak betul tak kan lah visitor dia cam tuh..

then aku pun ikut lah nasihat dia. Orang kata biar jadi lah "dengar sikit nasihat".. dalam pencarian bagaimana nak up traffik tu, aku bertemu dengan sebuah posting berbahasa inggeris "how to get 5000 visitor per day" oh my God! banyak tuh, boleh fight rakan blogger aku tu.. dalam hati, habis la kau kali ni, ternganga mulut ko bila tengok visitor aku melambung kalahkan kau. hehehehe..

Aku pun apply la benda tu kat blog aku, oh my God! baru sehari dah banyak! eh bagus la macam ni. tak lah susah-susah aku nak duduk berblogwalking sepanjang zaman. tengok kat stats tu berpuluh-puluh orang datang dari benda tu..

mesti orang tertanya-tanya kan apa benda tu? ok ni dia.
Join komuniti apesal.com. bagus benda ni. Komuniti ni taklah bagi beribu-ribu mengalahkan visitor beautifulnara.com, tapi boleh dikatakan menjadi penyumbang sedikit sebanyak dalam jumlah pengunjung harian blog aku ni.

Mungkin pada mereka yang masih tercari-cari batu loncatan untuk menaikan total visitor harian tu, bolehlah mencuba widget Apesal.com ni. Thankx Apesal.com!!!

18 comments:

Famili Ceria said...

ang baru nak join ka?benda nie boleh lah ang dpt dlm 300 visitor stiap hari tapi artikel mestilah menarik...kalau x,x jugak...

Ungu Violet said...

penah join ohbelog...lebih kurang mcm apesal gak...mmg visitor byk masuk...tp dh kene cut sbb visitor yg masuk melebihi percentage yg ditetapkn...huhu

Teha Nur Fateha said...

apesal mmg byk bg traffic..bgs bnd tu.dah join dh..hehe..tp bukan sebarangan entry yg blh msk.kne entry yg berkualiti..

RinsyaRyc said...

wah.. untungla.. ^^

Islam said...

Pls make a post related comments
Allah
Islam
Muslim
Dajjal

Excellent Article Submission said...

Useful post. We look forward for the next. Thanks.
Beautiful piece of work. Of course an useful post. Thanks.

First Article Compliance said...

Very enjoyable post. I like it. Looking for more. Thanks.

Better Article Submission said...

Nice work. I appreciate it. Looking for such useful future works. Thanks.

First Article Submission said...

Good post. Keep going and be useful for others. Thanks.

First Article Submission said...

Good post. Keep going and be useful for others. Thanks.

Muslim Forum Blog said...

Important work. I appreciate it. Thanks.

Directory Surrender said...

Nice blog post. Deserving of appreciation. Thanks.

News Links said...

Worthy of applause. Looking for the next.

Daily International News said...

Admirable work. Make another such like it. Thanks.

Ayman It said...

Unique idea. Make it persistent. Thanks.

World Book Symbol said...

Useful article. Will be beneficial for others. Thanks.

The World Bookmarking said...

Eligible work. Worthy of applause. Thanks.

cendawan merah said...

bgus la mcm tu..nk try jgk la

Post a Comment