Saturday, September 17, 2011

Mari Mengenali Sekuriti Tag kat Pakaian



Tajuk apa ni??hehehe, salam sejahtera semua...

Mungkin kita selalu melihat benda ni bila pergi ke pasaraya terutamanya. Kalau pasar malam rasanya takde benda ni.

Dalam bahasa saintifiknya benda ni dipanggil "hard Tag"..(hehehe ye je memandai,bahasa saintifik..).ehhh kalau tak percaya korang boleh google "Hard tag" tu apa..mesti akan tunjuk benda ni.


sebenarnya selama ni tak terfikir nak kaji benda ni, tapi kebetulan hari ni aku ada beli sehelai baju kat Hypermarket yang mungkin cashier tu lupa nak tanggal benda ni. then billa sampai rumah, baru lah aku perasan tag tuh masih melekat kat baju..tapi yang peliknya kenapa EAS system (Alarm anti-pencuri..ala yang alat biasa tegak kat pintu keluar/masuk tu ) tak bunyi??
Dah camtuh,takkan nak pakai baju tu nanti siap ada tag? takpun, takkan aku datang balik hypermarket tu semula semata-mata nak buka benda ni??

aku pun dengan penuh keyakinan cuba tarik salah satu pin tag tuh..adoii...kerasnya..aik, sebelum ni aku tengok cashier tu buat bukan main senang lagi?? Dari situ lah idea ni timbul untuk buat kajian.. tapi sebelum tu, aku ambil cutter besi, aku potong je tag tu..selesai masalah..

Berikut adalah kajian mengenai Hard tag.
Kajian Kes:
Apa yang ada dalam Hard Tag tu

Penyelesaian Kes: Camna nak buka pin tu

tapak yang memegang bearing(bebola besi) akan ditarik oleh Magnet untuk membenarkan bebola besi daripada menyekat pin tersebut
Benda yang bulat tu adalah Neodymium Magnets.Magnet ni sama je macam biasa,cuma dia ni magnet kuat sikit dari biasa.

Kesimpulan: Harap korang boleh paham cara benda ni berfungsi ye..

5 comments:

Paris Hilton (M) said...

wow...intersting..

Famili Ceria said...

update la entri terbaru...nak baca nie...

Jom terjah sini:
1)Pelik!! Nasi Berlaukkan Kondom di China
2)Menarik!!Video Wartawan Tercirit Dalam Seluar
3) TV3 ONLINE STREAMING

ciNdhaDahniEa said...

ooo baru tahu name die ape... =.='

~eheeeee

-Incek Fik- said...

Wow! Seriously nice entry!

Tergerak hati nak baca entry ni pasal pernah terkena kes yang sama dulu. Cashier tu terlupa nak tanggal~

Syukri Syuk said...

Uit kalau sindiket tahu ni parah ni aku dh ler security pasaraya

Post a Comment